Birgi Köyü: Tarihi, Hikayesi, Nasıl Gidilir?

Birgi Köyü
Birgi Köyü

Yeşil manzarası ve eski tarihi evleri ile öne çıkan Birgi Köyü, Ödemiş ilçesine bağlı, sit alanı olarak işaretlenen bir yerdir. Doğa harikası köy, geçmişten günümüze kadar korunabilmiş nadir köylerden biri durumundadır. Fazla ziyaretçi alması ile birlikte Birgi’nin gelişimi etkilenmiş, köy halkı ticarete yönelik girişimlerde bulunmuştur. Bugün Birgi Köyü’nü ziyaret ettiğinizde köy halkı tarafından yapılmış çeşitli hatıralık ürünlerin satıldığını görebilirsiniz.

Birgi’ye girdiğiniz ilk anda kartpostal gibi bir manzara olduğunu görüp etkisi altına girebilirsiniz. Bir yamaç üzerine konumlanmış olan köy, çok sayıda ceviz ve çınar ağaçlarının ağırlıklı olduğu ağaçlar arasında büyüleyici bir manzara sunmaktadır. Birgi’nin nüfusu son sayıma göre 3000 olarak belirlenmiştir. Yaz ve kış aylarında her daim ziyaretçi alan köy, turistik ziyaretlerin etkisiyle daha fazla nüfus barındırmaktadır.

Birgi Köyü Tarihi

Birgi’nin, milattan önce 2000 yıllarında kurulduğu söylenmektedir. Farklı uygarlıklar tarafından ev olarak sahiplenilmiş olan Birgi, son olarak Osmanlı’nın hakimiyeti altına girmiştir. Tarih boyunca Romalılar, Bizanslılar, Persler gibi farklı medeniyetler tarafından kullanılması sebebiyle çok sayıda o dönemlere ait izleri de görmek mümkündür.

Birgi’nin ismi, eski dönemlerde kale ve sur anlamına gelmekte olan Pyrgion’dan almıştır. Bereketli bir toprağa sahip olan Birgi, bu sebepten dolayı barındırdığı uygarlıkların yanı sıra önemli bilim ve din insanlarına da ev sahipliği yapmıştır.

Birgi Köyü’nde Gezilecek Yerler

Hem tarihi hem de doğası değerlendirildiğinde mutlak görülmesi gereken bir köy olan Birgi, önümüzdeki yıllarda çok daha fazla değerlenerek ön plana çıkabilecek kültürü bünyesinde barındırmaktadır. Gittiğinizde görebileceğiniz yerler ise oldukça fazladır.

Birgi Köyü Gezilecek Yerler
Birgi Köyü Gezilecek Yerler

Asırlık Evler

İlk olarak Birgi’ye adım attığınızda resimlerden fırlamış gibi olan evleri sizi büyüleyen ilk etken olacaktır. Evleri uzaktan ve yakından incelemek ayrı bir keyif vermektedir.

Çakırağa Konağı

1761 Yılında inşa edilen konak, ahşap olarak 19.yy izlerini taşıyan mükemmel bir mimari örnektir. İki farklı kapısı bulunan Çakırağa Konağı’nın çok sayıda odası bulunmaktadır. Günümüze kadar korunması ise etkileyicidir.

Aydınoğlu Mehmet Bey Cami

1312 yılında asırlardır varlığını koruyan önemli camilerimizden biri olan Aydınoğlu Mehmet Bey Cami, Selçuklu döneminin mimarisini yansıtmaktadır. Caminin yapıldığı dönem bölgeye hükmeden Aydınoğulları’nın kurucusu Mehmet Bey ve 3 oğlunun mezarları da burada bulunan türbede yer alıyor.

Aydınoğlu Hamamı

Aydınoğulları dönemine dair izleri fazlasıyla barındıran Birgi’de önemli yerlerden biri de Aydınoğlu Hamamı. Hamam için hangi yılda yapıldığına yönelik net bilgiler olmasa da cami gibi hamamın da 1312 yılında yapıldığı söylentileri vardır.

İmam-ı Birgivi Türbesi

Birgi’de yaşayan önemli din insanlarından biri olan İmam Birgivi, burada yatmaktadır. Türbesi bulunan imam, yaşadığı dönemde türbelere karşı pek pozitif duygular beslenmemesine rağmen kendisinin türbesinin olması ise ilginç bir ironik durum oluşturmaktadır.

Birgivi Mehmet Efendi Medresesi

Birgi’de eski dönemlerde eğitim verilen medrese, günümüzde hala yapı olarak konumunu ve varlığını sürdürüyor. 1554 Yılında yaptırılan medrese, Birgili Ataullah Efendi’nin hüneri olarak biliniyor. Tarihteki diğer medreseler ile mukayese edildiğinde daha ufak bir yapı olarak kaldığı görülüyor.

Karaoğlu Cami

1762 Yılında inşa edilen Karaoğlu Cami, 1’i büyük 3’ü küçük olmak üzere 4 kubbeli cami, Osmanlı döenminin önemli eserlerinden biridir. Cami, aktif olarak kullanılmaktadır.

Birgi Köyü Ulaşım, Nasıl Gidilir
Birgi Köyü Ulaşım, Nasıl Gidilir

Birgi Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Birgi, Ödemiş’e 9 kilometrelik mesafededir. İzmir-Ödemiş arası uzaklık ise 112 kilometredir.

İzmir’den Birgi’ye Ulaşım

İzmir’den Birgi’ye gitmek için öncelikli olarak Ödemiş’ gitmek gerekir. İzmir-Aydın yolu üzerinde yer alan Ödemiş ayrımından ilçe merkezine gidebilirsiniz. İlçe merkezinden ise Birgi’ye yarım saatlik aralıklarla dolmuş seferleri bulunmaktadır.

İzmir’den Ödemiş’e otogardan Ödemiş otobüslerine binerek gidebilirsiniz. Ayrıca tren ile de Ödemiş’e gitme imkanınız bulunmaktadır. Basmane, Gaziemir, Torbalı gibi tren istasyonlarından Ödemiş tren bileti alarak geçiş yapabilirsiniz.

Aydın’dan Birgi’ye Nasıl Gidilir?

Aydın otogarından Ödemiş’e giden otobüsleri kullanarak önce Ödemiş’e, Ödemiş’ten de Birgi minibüsleri ile Birgi’ye geçebilirsiniz. Alaşehir, Salihli, Selçuk ve Kuşadası’ndan Ödemiş’e doğrudan otobüs seferleri olduğunu da belirtelim.