Efes Antik Kenti: Giriş Ücreti, Saatleri, Ulaşım, Mimari

Efes Antik Kenti
Efes Antik Kenti

Türkiye’nin Ege Bölgesinde bulunan, bölgenin incisi İzmir şehrimizin gezilecek yerlerinden birisi de kuşkusuz ki Efes Antik Kenti’dir.  Efes Antik Kenti, Roma döneminden kalan tarihi bir yunan kentidir. Kuruluşu yaklaşık olarak M.Ö 6000’li yıllarına dayanır. Efes Antik Kenti Antik Kent, zaman zaman büyük depremler görse de yıkıldıktan sonra tekrar inşa edilmiştir.

Efes Antik Kenti’ni Kim Kurdu?

Yaşanılan dönemde kadın savaşçılar tarafından inşa edildiği düşünülmektedir. Bu kadın savaşçılara “Amazon” denilmektedir. Yaklaşık olarak 8 Bin yıllık bir geçmişi olduğu düşünülmekte. Eski dönemlerden günümüz dönemine gelen önemli eserlerden birisidir.

Efes Antik Kenti Nerededir?

Tüm Türkiye’nin ve Türkiye’ye gelen turistlerin merakla gezdikleri yerlerden biri olan Efes Antik Kenti, İzmir’in Selçuk ilçesinde yer almaktadır. Ayrıca Efes Antik Kenti ülkemize gelen turistlerin ilgi odağı olmuş ve oldukça fazla turist çeken bir yer haline gelmiştir.

Efes Antik Kenti Giris Ucretleri
Efes Antik Kenti Giriş Ücretleri

Efes Antik Kenti Giriş Ücretleri Ne Kadardır?

İzmir’in güzel şaheserlerinden biri olan Efes Antik Kenti’ne giriş ücretlidir bu ücretlendirmeler ise şöyledir. Normal kişi giriş ücreti 25 Türk Lirası. Öğrenci giriş fiyatı ise 15 Türk Lirası’dır. Eğer ki girişlerde 25 Türk Lirası ödeyip de Müze Kart alırsanız. Müzelere 1 sene boyunca sınırsız girebilirsiniz. Öğrenciler için bu fiyat değişmektedir. Öğrenciler için müze kartı fiyatı 15 Türk Lirası’dır.  Bu fiyatlar dışında bir fiyat daha vardır. Eğer ki Efes Antik Kenti’nde Yamaç Evleri’ni görmek istiyorsanız ekstra ücret ödemek gerekir. Müze kartı Yamaç Evleri’nde geçerli değildir.

Efes Antik Kenti Giriş-Çıkış Saatleri

İzmir’in şaheseri olan Efes Antik Kentine giriş saatlerini aşağıda sizler ile birlikte paylaşacağız.

Nisan-Ekim ayları arası Efes Antik Kenti açılışı saat: 08:00 kapanış saati: 19:00

Kasım-Mart ayları arası açılış saati saat: 08:00 kapanış saati: 17:00

Tatil günü olmayan Efes Antik Kenti’nin sadece T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlediği üzere dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalı kalır.

İzmir’den Efes Antik Kentine Ulaşım

Bütün bilgilere sahipsiniz ancak bir sorununuz var. Efes Antik Kenti’ne nasıl gidilir İzmir’den Efes Antik Kentine ulaşım çok zor değil. İzmir Şehirlerarası Otogarı’ndan Selçuk minibüslerine binerek veya Basmane Tren Garı’ndan kalkan Denizli trenini kullanacak Selçuk İstasyonu’nda inerek gelebilirsiniz. Eğer ki özel aracınız var ve İzmir’den Selçuk’a gelmek istiyorsanız; İzmir-Aydın Otoyolu’nu takip ederek, Selçuk kavşağından çıkarak gelebilirsiniz. Otoyolu kullanmak istemeyenler olabilir. Otoyolu kullanmak istemeyenler ise İzmir-Aydın arasındaki eski yolda, Torbalı’yı geçtikten sonra Selçuk tabelasını takip ederek gelebilir. Şimdi sıra geldi Selçuk’tan Efes Antik Kentine gelmekte. Selçuk Otogarı’ndan Efes Antik Kentine ulaşmak için minibüsler kullanılmaktadır. Selçuk ile Efes Antik Kenti arasında yaklaşık olarak 3500 metre mesafe bulunmaktadır. Selçuk’tan Efes Antik Kenti’ne minibüs ile geliş fiyatı ise 2,5 Türk Lirası’dır.

Efes Antik Kenti Mimari Yapıları

Liman Hamamı, Artemis Tapınağı, Meryem Ana Evi, Yedi Uyurlar, Hadrian Tapınağı, Serapis Tapınağı, Meryem Kilisesi, Yukarı Agora, Bazilika, Mermer Cadde, Domitianus Meydanı, Üst Kapı, Herakles Kapısı ve daha birçok dünyaca ünlü eserler Efes Antik Kentinde bulunmaktadır.

Meryem Ana Evi

Meryem Ana Evi
Meryem Ana Evi

Meryem Ana Evi tam olarak Bülbül Dağı üzerindedir. Meryem Ana Hıristiyanlığın anası olarak bilinir. Yaklaşık olarak 1890’lı senelerde yapılan kazılar sonucu ortaya çıkmıştır. Meryem Ana Evi, Hıristiyanlar tarafından “Panaya Kapulu” adlandırılır. Meryem Ana Evi, Hıristiyanlar için hac yeri haline gelmiştir. Meryem Ana Evi’nin, M.S. 4.yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor.

Ashab-ı Kehf

Ashab i Kehf Yedi Uyurlar
Ashab-ı Kehf (Yedi Uyurlar)

Efsanelere göre 7 Hıristiyan gencin bulundukları devrin Roma imparatorlarının yaptıkları baskı ve zulmünden kaçarak Panayır Dağı eteklerinde bulunan alana sığınırlar ve orada mucizevi bir uykuya dalarlar. Bu kişilerin adı birçok kaynakta farklı farklı verilmektedir. Roma imparatorları tarafından mağaraya gönderilen askerler mağara girişini taş ile kapatırlar. Mağaranın önüne bir levha asarlar. Bu levhada ise şöyle yazmaktadır. “Yedi Kafir Ölüme Terkedilmiştir” Üzeri kapatıldıktan sonra kimi rivayetlere göre 184, 200 veya 230 sene sonra işçiler mağaranın girişini açar ve gördüklerine inanamazlar. Yedi Uyurlar ile karşılaşmışlardır. Yedi Uyurlar’dan birisi şehre ekmek almaya iner ve yaklaşık olarak 230 sene öncesinin parasıyla alışveriş yapmaya kalkışınca kişi Roma İmparatoru Psikopos’un karşısına çıkartılır. Yedi Uyurlar’dan biri olan bu kişi olayı baştan sonuna kadar her şeyiyle anlatır. Hikayeyi dinleyen imparator bunun bir mucize olduğunu söyler. Bu dağın bulunduğu yerin ise Efes Antik Kentinin yakınlarında bulunan Panayır Dağı eteklerinde olduğu bilinir.

İsa Bey Cami

İsa Bey Cami
İsa Bey Cami

Yaptıran kişi İsa Bey’dir. 1375 senesinde yaptırılmıştır. Yapılan yer ise Ayasuluk Tepesi’dir. Yapılan bu eser Anadolu beylikleri dönemlerine ait en eski eserlerdendir. İsa Bey Cami 19.yüzyılda kervansaray olarak kullanılmıştır. Bu caminin iki giriş kapısı bulunmaktadır. Bu kapılar caminin batı ve doğru tarafında yer alır. İki kubbesi olan caminin, kubbelerinin kasnağı Selçuklu çinileriyle süslüdür.

Artemis Tapınağı

Artemis Tapınağı

Artemis Tapınağı ile ilgili rivayete göre, Efesliler’in ilk yerleştikleri yerin bu tapınağın olduğu yerde bulunduğu söylenmektedir. Artemis Tapınağı dünyanın 7 harikasından biri olarak kabul edilir. Bu görkemli bir yer olan Artemis Tapınağı, Selçuk’tan Kuşadası yoluna girişte sağda bulunmaktadır ve kalıntıları görülür. Artemis Tapınağı mermerden inşa edilmiştir ve antik dünyanın mermerden inşa edilmiş ilk tapınağı olarak bilinmektedir. Artemis Tapınağı’nın temellerinin ilk olarak M.Ö. 7.yüzyılda atıldığı bilinmektedir. Artemis Tapınağı yapıldığı zamanda, insanlar tarafından pazar yeri ve dini müessese olarak kullanılmaktaydı.

Celsus Kütüphanesi

Celcus Kütüphanesi
Celcus Kütüphanesi

Celsus Kütüphanesi, Efes Antik Kenti’nde bulunan bir kütüphane kalıntısıdır. İyonya Uygarlığı tarafından İlk Çağ’da inşa edilmiştir. Rivayetlere göre önceden tam olarak 14 bin kitabı içinde bulundurduğu düşünülmektedir. Bu kütüphane iki katlıdır.