Germiyan Köyü: Gezilecek Yerler, Ne Yenir, Nasıl Gidilir?

Germiyan Köyü
Germiyan Köyü

Germiyan Köyü, Çeşme ilçe merkezine 23 kilometre uzaklıkta bir Türkmen köyüdür. Germiyan Köyü cennet gibi bir ülkede, temiz yürekli çağdaş insanlarla yaşadığımızı hatırlamamıza sebep olan mekanlarda biridir. İnsanların kafasındaki ‘köy’ tanımını yıkarak metropollerden daha çağdaş, daha modern köylerden biridir.

Germiyan Köyü’nde bütün evler temizliği simgeleyen beyaz ile boyanmış. Bu durum her ne kadar akıllara Bodrum’u getirse de Germiyan’da da kendine özgü bir hava yaratmış.

Sanata da ilgi gösteren köylülerin her biri de adeta farklı dallardan birer sanatçı. Evlerinin ve sokakların duvarlarını çiçek, böcek ya da bir hayvan gibi doğanın içinden gelen figürlerle süslüyorlar.

Germiyan Köyü’nde Gezilecek Yerler

Germiyan Köyü, meşhur Ege köylerinin tüm izlerini taşıyan kendine özgü özellikleriyle ziyaretçilerini mest etme özelliğine sahip bir yerdir. Burada gezilebilecek, görülecek farklı mekanlar mevcuttur.

Germiyan Köy Kahvesi

Köyün en önemli sosyal ortamı köy kahvesidir. Köylülerle sohbet edebileceğiniz, yeni kültürler ve bilgiler keşfedebileceğiniz; diğer yandan taze çay çeşitleri, meşrubatlar tüketebileceğiniz yegane yer köy kahvesidir.

Germiyan Sahil
Germiyan Sahil

Germiyan Sahili/Plajı

Germiyan’ın en güzel yerlerinden biri gökyüzünün mavisiyle harika bir uyuma sahip denizidir. Germiyan sahili sessiz, sakin bir ortamda deniz sefası sürmeyi sevenler için bulunmaz bir nimettir.

Germiyan Köyü Pazar Yeri

Germiyan Köyü’nde üretilen doğal ve yerel lezzetleri birinci elden satın alabileceğiniz, tadabileceğiniz bir pazar yeri mutlaka hoşunuza gidecektir. Doğal köy pazarını ve birbirinden doğal lezzetleri keşfetmeden Germiyan Köyü’nden ayrılmayın.

Germiyan Doğal Ürünler Pazarı
Germiyan Doğal Ürünler Pazarı

Yaşar Baba Çiftliği

Genellikle kendi ürettiği ürünlerle hizmet veren Yaşar Baba çiftliği, kendin pişir-ye mantığıyla işletilen kendine özgü bir mekandır. Birçok hayvanın yuvası da olan bu işletmeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Germiyan Köy Evleri

Germiyan’da gezerken girdiğiniz her sokakta farklı bir sanat eseriyle karşılaşmanız oldukça muhtemeldir. Bembeyaz evlerin üzerine çizilmiş birbirinden farklı figürlerin tamamı köylü halkın sanat eserleridir. Germiyan köy evlerini, tüm köy sokaklarında görebilirsiniz. Bu sanat eserleri köyün kaderini değiştiren, turistik bir mekan olmasına sebep olan şeydir. Bu duruma öncülük eden isim ise köy sakinlerinden Nuran Erden’dir.

Germiyan Köy Evleri
Germiyan Köy Evleri

Germiyan Köyü’nde Ne Yenir?

Germiyan Köyü’nde ne yenir sorusuna verilebilecek pek çok farklı cevap mevcuttur. Öncelikle köy kahvelerinde taze ada çayı içerek rahat bir gün geçirebilirsiniz. Köyde üretilen ekşi maya ekmeğini gittiğiniz her yerde bulabilmeniz, tatmanız mümkündür. Doğal köy ürünlerinden mutlaka damak zevkinize uyan çeşitler bulacaksınız.  Kopanisti Peyniri, Hurma Zeytini, Şekeriçi Damat Lokumu, Bazina, Pirinçli Mantı gibi ürünler bu köyde üretilen yerel lezzetlerdendir.

Bu köy Slow Food (Yavaş Gıda) Hareketi’ne katılan Türkiye’den ilk yerleşim birimi olma özelliğini taşıyor.

Slow Food (Yavaş Gıda) Nedir?

Slow Food Hareketi, ilk olarak 1986 yılında İtalyan gazeteci Carlo Petrini tarafından başlatılmıştır. İyi, temiz ve adil gıdayı savunan girişim fast food yiyeceklere katiyetle karşıdır. Yemek yemenin yolda, ayaküstü geçiştirilecek bir şey olmadığını düşünmektedirler. Zincir firmalardan yenen yemekler  yerine geleneksel gıdanın ve yerel üreticilerin korunması gerektiğini söylemektedirler. Sağlıklı, lezzetli ve kaliteli gıdanın genele hâkim olması; dünyaya, doğaya, insanlara ve diğer canlılara zarar vermeyecek şekilde üretim ve tüketim yapılması gerektiğini belirten örgüt, sembol olarak az fakat sık beslenmesi ile bilinen salyangozu kullanmaktadır.

Slow Food Germiyan Köyü
Slow Food Germiyan Köyü

Germiyan Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Germiyan Köyü’nde gelir kaynaklarından biri de artık turizm olduğu için ulaşım oldukça kolay. İzmir il merkezine yaklaşık 70 km uzaklıkta bulunan Germiyan Köyü’ne ulaşım için birkaç farklı yol izleyebilirsiniz.

  • ESHOT’a bağlı 760 numaralı Çeşme – Urla otobüs hattını kullanabilirsiniz. Köyün girişinde inerek kısa bir yürüyüşün ardından köy meydanına ulaşabilirsiniz. Belediyeye bağlı ESHOT otobüsleri ile yapacağınız bu yolculuk için tam 7 TL civarı, öğrenci ise 4 TL  civarı olarak ücretlendiriliyor.
  • Çeşme – Urla arasında yolcu taşıyan dolmuşları kullanarak yine köy girişinde inebilir, gezerek köy meydanına ulaşabilirsiniz.
  • Daha organize bir şekilde günübirlik bir seyahat planlıyorsanız bu işi yapan tur firmalarından birinin turlarına katılabilirsiniz. İzmir şehir merkezinin farklı noktalarından servis de kaldırılıyor. Profesyonel bir rehber eşliğinde gerçekleştirebileceğiniz bu seyahat için 70 TL civarı bir ücret ödemelisiniz. Maalesef müze ve ören yeri giriş ücretleri, yiyecek ve içecekler ücrete dâhil değil.