Sığacık: Gezilecek Yerler, Ne Yenir, Nasıl Gidilir?

Sigacik
Sığacık

Sığacık, İzmir’in ilçesi Seferihisar sınırları içinde yer alan, turistik bir mahalledir. Sokakları deniz kokan bu şirin tatil yeri, doğal güzellikleriyle beraber tarihi mekanlarıyla da ünlüdür. Kültürel yaşantı olarak da ziyaretçilerini memnun bırakır. Sığacık’ta pek çok el emeğiyle yapılmış eşyaları satın alabilirsiniz. Sokaklarda yer alan yerli halkın sergilerini incelemek bile tatmin edici bir aktivitedir.

Bir liman semti olan Sığacık, son yıllarda turistik açıdan adını sıkça duyuran, özellikle yaz döneminde nüfusu iyice kalabalıklaşan şirin bir yerleşim yeridir. Denizi ve kumu temizliğiyle ünlüdür. Bozulmayan doğal yapısıyla birlikte, tarihi açıdan da pek çok zenginliğin yakınında bulunması, tatil için benzeri olmayan bir yer haline gelmesini sağlamıştır.

Sığacık’ta Gezilecek Yerler

Teos Antik Kenti’nin hemen yanında yer alan Sığacık’ta gezilecek yerler arasında Sığacık Kalesi, Sığacık Üretici Pazarı, Teos Marina, Kaleiçi Sokakları, Değirmen, Akkum Plajı sayılabilir.

Sığacık Gezilecek Yerler
Sığacık Gezilecek Yerler

Akkum Plajı

Sığacık’ın ve Seferihisar’ın en ünlü plajıdır. Tertemiz kumsalı ve berrak sularıyla ziyaretçilerini ağırlar. Balıklarla birlikte keyifle yüzebileceğiniz mavi bayraklı bir plajdır. Akkum Plajı’nda ücretli işletmeler olsa da, girişi ücretsiz bir plajdır. Sığacık’a yürüme mesafesindedir.

Akkum Plajı, İzmir’in Seferihisar ilçesi sınırları içinde, Sığacık semtinde yer alır. Denizinin berraklığı ve kumsalının temizliğiyle meşhurdur. Hafta sonları, yakın yerleşim yerlerinden gelen tatilcilerle birlikte özellikle yaz döneminde tüm Türkiye’den ve dünya ülkelerinden turist alır.

Akkum Plajı, Sığacık merkezinden kısa bir yürüme mesafesindedir. Denizi genellikle serindir. Berrak sularda, tertemiz kumlarda yürüyerek yüzmenin keyfine varırken, harika gün batımını da izleyebileceğiniz bir konuma sahiptir. Akkum Plajı, mavi bayraklı bir plajdır. Balıklarla birlikte yüzebileceğiniz kadar temizdir, yani mavi bayraklı bir plaj olmayı sonuna kadar hak eder. Akkum Plajı’nın çevresinde, farklı aktivitelere de katılabilirsiniz. Dalış, rüzgar sörfü gibi aktivite merkezleri, plaj ziyaretçilerine hizmet vermektedir.

Akkum Plajı
Akkum Plajı

Akkum Plajı Girişi Ücretli Mi?

Akkum Plajı’nda ücretli giriş olmakla beraber, ücretsiz girilen yeri de vardır. Plajın bir bölümü işletmelere tahsis edilmiştir. Ancak plajda halkın ücretsiz kullanabileceği alanlar da mevcuttur.

Akkum Plajı’nda Kamp Yapmak Serbest Mi?

Akkum Plajı’nda kamp atmak yasaktır. Plajın temiz kalması, tüm ziyaretçilerin rahatça plajı kullanabilmesi ve onlarca çadırın plajda yer kaplamaması için plajda kamp yapılmasına izin verilmemektedir. Ancak illa kamp atmalı gitmek istiyorum derseniz, Sığacık çevresinde kamp yapabileceğiniz doğal mekanlar ve kampingler de bulunmaktadır.

Akkum Plajı’na Nasıl Gidilir?

İzmir’den Akkum Plajı’na gitmek için öncelikle Seferihisar’a, ardından Sığacık’a ulaşmanız gerekmektedir.

İzmir’den Seferihisar’a otogardan kalkan Seferihisar dolmuşlarını kullanarak ya da Üçkuyulardan 985 numaralı otobüse binerek ulaşabilirsiniz.

Seferihisar’dan Sığacık’a gitmek için Sığacık dolmuşlarını kullanabilirsiniz. 640 numaralı otobüsle de Sığacık’a ulaşabilirsiniz.

Sığacık’a ulaştıktan sonra plaja ulaşmak için birkaç dakika yürümeniz yeterli olacaktır.

Sığacık Kalesi

Sığacık’ın etrafını çevreleyen surların yer aldığı Sığacık Kalesi, 16.yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle Rodos seferi için hazırlık olması amacıyla Parlak Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kale, denizin hemen kıyısında yer alır. Teos Antik Kenti’nin taşları da kullanılarak inşa edilmiştir. İç kale ve dış kale olmak üzere 2 bölümden oluşur.

Sığacık Kalesi
Sığacık Kalesi

Sığacık Kalesi, İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Sığacık Mahallesi’nin etrafını saran surların yer aldığı 16.yüzyılda inşa edilmiş tarihi bir kaledir. Sığacık Kalesi, 1521-1522 yıllarında Rodos Seferi’ne hazırlık çalışmaları kapsamında dönemin Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle inşa edilmiştir. Dönemin donanma komutanı Parlak Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Sığacık Kalesi, dış kale ve iç kale olmak üzere 2 bölümden oluşur. Dış kale, bölgeyi dışarıdan gelen tehditlere karşı korumak, hazırlıklı olmak amacıyla kullanılmıştır. İç kale ise askerlerin günlük yaşantılarının gerçekleştiği bölümdür. Kale, yerleşim yerini dışarıdan gelen tehditlere karşı savunmaktan ziyade, bir deniz üssü görevi görmesi için yaptırılmıştır. Yapımından itibaren ticari açıdan da önemli bir konuma sahip olmuştur. Özellikle kuru meyve ve hububat ticareti için önemli bir liman haline gelmiştir. Sonraki zamanlarda gümrük kontrol merkezi olarak da hizmet vermiştir.

Kalenin surları, Teos Antik Kenti taşlarından yapılmıştır. Günümüzde hala surların üzerinde Antik Dönem’den kalma kalıntıları görmek mümkündür. Kale içerisinde geleneksel Sığacık evleri yer almaktadır. Bunun yanı sıra ticari mekanlar, mescit, hamam, cami gibi yapılar da kale sınırları içinde yer alan mimariler arasında sayılabilir.

Sığacık Üretici Pazarı

Sığacık, tarihi açıdan zengin olmasıyla doğal güzellikleriyle de meşhurdur. Ancak Sığacık’ın bilinmesi gereken bir diğer özelliği ise kültürel zenginliğidir. Sığacık’ı ziyaret eden turistlere, yerli halk tarafından harika ürünler sergilenmektedir. Yerel lezzetleri, el emeği göz nuru hediyelik eşyaları, takıları ve çok daha fazlasını Sığacık üretici pazarında bulabilirsiniz. Sığacık üretici pazarının, pazar günleri kurulduğunu da belirtelim.

Sığacık Kaleiçi Sokakları

Sığacık sokakları, filmleri aratmayacak kadar güzeldir. Rengarenk çiçeklerle donatılmış bahçe kapıları, Arnavut kaldırımları, tarihi yolları, eşsiz mimarisiyle sokaklarda gezmek insana büyük keyif verir.

Sığacık’ta Gezilecek Diğer Yerler

Teos Marina, Değirmen, Sığacık Koyları, harabeler, Papaz Boğazı, mağaralar, Taş Ada, Akvaryum gibi mekanlar da Sığacık’ta gezilebilecek diğer yerler arasında sayılabilir.

Sığacık’ta Ne Yenir?

Deniz ürünlerini sevenler için Sığacık adeta bir cennettir. Her türlü deniz ürününü bulabileceğiniz onlarca farklı balık restoranı Sığacık’ta yer almaktadır. Özellikle Kaleiçi’ndeki restoranlarda ister alkollü, ister alkolsüz sofralara oturabilir, gününüzün keyfini çıkarabilirsiniz. Marina tarafında da bu tarz mekanları bulabilmeniz mümkündür.

Sığacık'ta Ne Yenir
Sığacık’ta Ne Yenir

Üretici pazarında ve sokak aralarında Sığacık kadınlarının kendi elleriyle yaptığı ev yemeklerini, hamur işlerini denemenizi de şiddetle tavsiye ediyoruz.

Sığacık’a Nasıl Gidilir? Sığacık Nerede?

Sığacık, İzmir’in Seferihisar ilçesinin 5 km yakınında bir mahalle olarak geçmektedir. Buraya ulaşmak için öncelikle İzmir’den Seferihisar’a gitmeniz gerekir. Bunun için isterseniz otogardan direk giden dolmuşlara, isterseniz Üçkuyular’dan 985 numaralı halk otobüsüne (ESHOT) binebilirsiniz. Ardından Sığacık’a ulaşım için dolmuşları kullanabilir ya da 640 numaralı Seferihisar-Sığacık otobüsüne binebilirsiniz.

İzmir’de bir tatil ya da gezi planı yapıyorsanız, planınıza Sığacık’ı ve Seferihisar‘ı mutlaka dahil etmenizi öneriyoruz.