İzmir Tarihi Asansör: Hikayesi, Ulaşım ve Fiyatlar

İzmir Tarihi Asansör
İzmir Tarihi Asansör

İzmir’in en güzel manzaraları arasında yer alan Tarihi Asansör, her gün yüzlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra İzmirlilerin de ilgi odağı olan Tarihi asansörle ilgili her türlü bilgiyi bu yazıda bulabilirsiniz.

Tarihi Asansör, İzmir’in Konak ilçesinde Karataş bölgesinde bulunmaktadır. Karataş eski zamanlarda Yahudi ailelerin yaşadığı bir semtti. Şimdiki Mithatpaşa Caddesi ile Halil Rıfat Paşa Caddesi arasında bulmaktadır. Söylenenlere göre o zamanlar da bu iki cadde arasında uçurumlar oluştuğu için iki semt arasında ulaşımı sağlamak neredeyse imkansızmış. Bu iki yerleşim yeri arasındaki ulaşım sorununu çözmek için Türklerin ‘Karataş merdivenleri’ bu semtlerden üst kısımda yaşayan Yahudilerin ise ‘Devidasların merdiveni’ olarak adlandırdığı 155 basamaklı tarihi merdiven yapılarak ulaşım sorunu çözülmüştür.

155 basamaklı merdiven yapıldıktan sonra, Devidas ailesi reisinin merdivenlerden düşerek ayağını kırar ve yakın dostu olan Nesim Levi Bayraklıoğlu’nun yaşanan bu olaydan sonra yurt dışından edindiği bilgi ve eğitimler neticesinde bu merdivenlerin yerine bir asansör yaptırmaya karar verdiği söylenir.

İzmir Tarihi Asansör Hikayesi
İzmir Tarihi Asansör Hikayesi

Tarihi Asansör’ün Yapımı ve İşletmesi

Asansör 1907 yılında Musevi iş adamı Nesim Levi Bayraklıoğlu tarafından yaptırılmıştır. Yapımında yurt dışından getirilen özel tuğlalar kulanılmıştır. 58 metre yüksekliğindeki Asansör kapısının üzerinde hem İbranice hem Fransızca asansörün 1907 yılında Nesim Levi Bayraklıoğlu tarafından yapıldığı yazılmıştır.

Uzun yıllar Jozef Palambo tarafından işletildikten sonra 1942 yılında Şerif Remzi Reyent’e devredilmiştir. Geliri ise Karataş Musevi ailesine bağışlanmıştır. İşletenlerin iş bırakması, bazılarının da ölmesi nedeni ile bir süre asansör kapalı kalmıştır.

Tarihi Asansör Manzara 1983 yılında asansör aynı amaçla kullanılmak üzere İzmir Büyükşehir Belediyesine tüm hakları ile devredilmiştir.1985 yılında İzmir Büyükşehir Belediye başkanı Burhan Özfatura tarafından ilk restorasyonu gereçekleştirilmiştir.

Asansörler ilk yapıldığı tarihte biri buhar ile diğeri ise elektrik ile çalışmaktaydı. 1985 yılından sonra her ikisinin de elektrik ile çalışması sağlanmıştır.1992 ye kadar hizmet veren asansör İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından tekrar bir restorasyona uğrayarak 1993 yılında turizm sektörüne merhaba demiş ve hizmete açılmıştır.

Asansör günümüzde hala çalışır durumda olup, 1992’deki son restorasyondan sonra üst katında restourant, bar, kafeterya ve İzmir’in şehir cazibesini izleyebileceğiniz bir seyir balkonuna sahip olmuştur. Asansöre Mithat Paşa Caddesi üzerindeki ünlü İzmirli şarkıcı “Dario Moreno”nun da adının verildiği bu sokaktan ulaşılmaktadır. Dario Moreno Sokağı hakkında detaylı bilgi de sitemizde mevcuttur.

110 yıldır o eşsiz cazibesi ile hala ayakta duran tarihi asansör, İzmir’de turizmin gözdesi olmaya 2017 yılında da devam etmektedir. Özellikle yurt dışından gelen turizmcilerin gözde mekanlarından biridir.

Tarihi Asansör’e Nasıl Gidilir? Tarihi Asansör Nerede?

Asansör İzmir’in Konak ilçesinde bulunmaktadır. İzmir’in birçok yerinden konak ilçesine ulaşım imkanı vardır. Konak’ta indikten sonra kısa bir yürüme mesafesi ile rahatlıkla bu tarihi asansöre ulaşabilirsiniz. Yürümek istemezseniz Konak otobüs duraklarından 7, 8, 11, 169 gibi pek çok otobüsle çok kısa bir sürede ulaşım sağlayabilirsiniz.

Tarihi Asansör Nerede, Ulaşım Bilgileri
Tarihi Asansör Nerede, Ulaşım Bilgileri

Karşıyaka’dan Tarihi Asansör’e Nasıl Gidilir?; Konak’a ulaşım vapurla, otobüsle ve İZBAN-metro aktarmasıyla mümkündür.

Buca’dan Tarihi Asansör’e nasıl gidilir?; İZBAN-metro aktarması veya 104, 304 numaralı otobüsler kullanılabilir.

Bornova’dan Tarihi Asansör’e nasıl gidilir?; Bornova’dan metroyla direkt olarak Konak’a ulaşabilirsiniz. F.Altay yönüne binip Konak istasyonunda inmeniz yeterlidir.

Tarihi Asansör Çalışma Saatleri

Tarihi Asansör’ü haftanın her günü 08.00-00.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Tarihi Asansör Ücretli Mi?

İzmir Tarihi Asansör giriş ücreti gibi herhangi bir ücret söz konusu değildir. Yıllardır ücretsiz hizmet vermeye devam etmektedir. Oturacağınız kafe ve restaurantlarda verdiğiniz siparişler dışında ücret ödemezsiniz. Asansördeki kafelerin fiyatları da oldukça makul seviyededir.