Urla Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler, Nasıl Gidilir?

Urla Gezi Rehberi
Urla Gezi Rehberi

Urla, İzmir’in bir ilçesi olarak her yıl çok sayıda kişinin ziyaret ettiği bir tatil yeridir. Urla, Ege Bölgesi’nin deniz kıyısında yer alan ilçelerinden bir tanesi olması ile, diğerlerinden ayrılmaktadır. Gerek havasının şehirden uzak olması sayesinde temizliği, gerek dar sokaklarına kadar ulaşan deniz kokusu, gerek ise sakin kaldırımları ile Urla, tam olarak huzurlu bir tatil geçirmek isteyenlerin uğrak mekanı olabilecek bir alandır. İzmir’in yazları nispeten daha kalabalık geçiren çok sayıda ilçesi olmasına rağmen Urla, bu nadide özellikleri ile farklı yerini her zaman korumaktadır. Bu yazımızda beraber Urla’da neler yapılabileceğini, tatilde neden Urla’ya gidilmesi gerektiğini, Urla’da gezilecek yerler listesini, olanaklarını, Urla’ya ne zaman gidileceğini inceleyeceğiz. Bu sayede de siz değerli ziyaretçilerimize Urla ile ilgili ayrıntılı bilgi vermiş olmayı planlıyoruz. Dilerseniz yolculuğumuza başlayalım.

Urla Nasıl Bir Yerdir?

Urla, aslında oldukça tarihi ve eski olan bir ilçedir. Antik çağlara kadar dayanan tarihi ile eski isminin Klazemenia olduğu bilinmektedir.  Şehir, bir İyon kenti olarak bilinmektedir. Deniz kıyısında limanı bulunan her şehir gibi Urla da yüzyıllar boyunca pek çok kavim ve topluluk tarafından elde edilmeye çalışılmıştır. Antik dönem İyon hükümdarları tarafından gerçek bir liman kenti haline getirilen ve kültürel açıdan da faaliyetler gösteren şehir, günümüze kadar sapasağlam gelmeyi başarmıştır. Pers, Roma ve Bizans toplumları da belli dönemlerde bu şehirde hüküm sürmüşlerdir. Urla ismi, aynı zamanda yine tarihi bir isim olarak bilinmektedir fakat ismin tam olarak hangi dil ve anlamdan geldiği ile ilgili yoğun tartışmalar bulunmaktadır. Kimi tarih bilimciler Rumca’dan, kimileri ise birebir Türkçe’den bu kelimenin geldiğini belirtmektedir.

Urla’da Gezilecek Yerler

Demin de belirttiğimiz gibi Urla gerçek bir liman kenti olması ile huzur ve dinginliği beraber sunabilecek nadide ilçelerden bir tanesidir. Dolayısıyla burada gezilecek yerlerin de genelde deniz kıyısı alanları olduğunu tahmin etmek elbette zor değil. Gelin bu yerleri beraber inceleyelim.

Urla Karantina Adası
Urla Karantina Adası

Karantina Adası

Karantina Adası’nın ismi oldukça tarihi bir gerçeğe dayanır. Geçtiğimiz yıllarda özellikle Avrupa ve Asya gibi bölgelerden deniz aracılığı ile ülkemize taşınmak üzere olan Kolera gibi hastalıklardan korunmak maksadı ile bu ada ‘Karantina Bölgesi’ olarak kullanılmıştır. Bu bölgeden bulaşıcı hastalıkların şehrin ve ülkenin kalanına yayılmaması adına, ada hem kara trafiği hem de deniz trafiği açısından yüksek oranda koruma altına alınmıştır. Ada içerisinde Urla’nın antik dönemlerine gönderme yapan ve İyonlar döneminde de kullanıldığı tahmin edilen oldukça geniş ve güzel bir amfi tiyatro bulunmaktadır. Amfi Tiyatronun yaklaşık olan 5 bin kişilik kapasitesi olduğu tahmin edilmektedir. Karantina Adası, 1950 yıllarında bazı enstitülere de ev sahipliği yapmıştır. Bu bakımdan da oldukça değerli bir alandır.

Çeşmealtı

Urla’nın merkez bölgelerine 5 kilometre gibi bir mesafede bulunan Çeşmealtı bölgesi, oldukça güzel ve nadide bölgelerden bir tanesidir. Diğer bölgelere göre oldukça yalın mimarisi ve sakin sokak hayatı ile huzurlu anlar vaat eden Çeşmealtı’nda kendinde küçük butik otel ve restoranlar bulunmaktadır. Çeşmealtı, kamp alanları bulundurması ile diğer alanlardan ayrılmakta ve bu özelliği ile gençlerin de uğrak yeri olmaktadır.

Urla’da Denize Girilebilecek Yerler

Urla, denize kıyısı olan bir İzmir ilçesidir. Dolayısıyla en çok sorulan sorulardan birisi de Urla’da denize girilebilecek yerler ile ilgilidir. Urla içerisinde pek çok alanda denize girilebilmektedir. Dilerseniz şimdi sizinle birlikte bunları inceleyelim. Böylelikle nerelere yakın noktalarda konaklamanız gerektiği hakkında da siz değerli ziyaretçilerimize bilgi vermiş olacağız.

Urla İskele

Urla İskele Mahallesi, Urla’nın merkezi sayılabilecek mahallelerden biridir. Bu alanda iskele ve liman bulunmaktadır. Bu liman Urla’nın en güzel fotoğraflarının çekilebileceği alanlardan bir tanesidir. Buralardan denize girilebilmektedir.

Kum Denizi

Urla’da konumlanan Kum Denizi, Urla’nın en ünlü plajlarından bir tanesidir. Ayrıca Urla içerisinde denize girmek için en çok kullanılan plajlardandır. Burada denize girebilir, gününüzü geçirebilirsiniz ve bir sahil keyfi yaşayabilirsiniz. Alana yakın oteller de bulunmaktadır.

Urla Kum Denizi
Urla Kum Denizi

Urla Adaları

Karantina Adası’ndan Yassıca Adası’na kadar Urla’da adalarda da denize sorunsuz bir şekilde girmeniz mümkün. Urla’da adalarda bulunan marina oteller ile hem denizin yanı başında hem de büyük bir konfor içerisinde tatilinizi geçirme şansı yakalayacaksınız. Bu sayede de hem dinlenmiş olacaksınız hem de deniz kum ve güneşin tadına varacaksınız.

Urla’ya Ne Zaman Gidilir?

Klasik Ege Bölgesi iklimine sahip olan Urla’ya her mevsim gidilebilir. Dondurucu soğuklara burada rastlamanız pek mümkün değildir. Yine de yaz aylarında daha hareketli olan ve eğlence açısından ziyaretçilerine daha çok şey vaat edebilen Urla’nın kışları oldukça sakin ve huzurludur. Tatilinizden beklentinize göre iki farklı sezonda da Urla’ya gidebilir ve güzel bir tatil keyfi yaşayabilirsiniz. Urla’da konaklama olanakları her iki mevsim de de bulunmaktadır. Yine de yoğun yaz sezonlarında gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırmayı unutmamanızı öneriyoruz.

Urla’ya Nasıl Gidilir? Urla Ulaşım

Peki, Urla’ya nasıl gidilir? Urla’ya gidebilmek için kaç çeşit alternatifiniz var? İzmir’den Urla’ya nasıl gidilir? Bu başlık altında dilerseniz bu soruları beraber cevaplayalım.

Urla, şehir merkezine uzaklığı yaklaşık olarak 40 kilometre olan bir deniz kıyısı ilçesidir. Merkezden Urla’ya bazı belediye otobüsleri gitmektedir. İzmir Otogarı ve Üç Kuyular Semt Garajı adındaki bu iki garajdan Urla otobüsleri kalkmaktadır. Buradaki Urla otobüsleri ESHOT otobüsleridir. ESHOT otobüsleri ile şehir içerisinden Urla’ya kadar kolay bir ulaşım sağlanabilmektedir. Merkezi şehir içi otobüslerinden aşağıdaki numaralar ile Urla’ya ulaşım sağlamanız mümkündür. Urla’ya ulaşım sağlamak için ayrıca Fahrettin Altay meydanından kalkan otobüs ve minibüslere binilebilir.

  • 732, 733, 734, 737,738, 760, 761 numaralı ESHOT hatları ile şehir merkezinden Urla’ya ulaşmak mümkündür.