Şirince Rehberi: Gezilecek Yerler, Yapılacaklar, Ulaşım

Şirince Rehberi
Şirince Rehberi

İzmir’de yapılabilecek en güzel hafta sonu etkinlikleri arasında yer alan Şirince gezisi, son zamanlarda oldukça popüler hale gelmiş olup basın bültenleri içerisindeki yerini almıştır. Türkiye’nin 81 ilinden ve ulusal ölçekteki birçok yabancı turistin sürekli akın ettiği bir yer olmasından dolayı oldukça merak edilmekte. Aslında bir Rum kasabası olduğunu, geçmişinin 1800’lü yıllardan itibaren kayıt altına alındığını söyleyebiliriz. 1923 yılında Yunanistan ile Türkiye arasında imzalanan nüfus mübadelesi ile köy neredeyse boşaltılmış, boşalan kişilerin yerlerine tütün işçileri yerleştirilmiştir. Şu an aktif olarak 450, 500 kişilik bir nüfus oranına sahiptir.

Şirince köyünün bu kadar popüler olmasındaki etmen; bildiğiniz gibi Maya takvimine göre kıyamet 21 Aralık 2012 tarihinde kopacaktı. Dünyada her yerin yok olacağı, sadece Şirince’nin ayakta kalıp buradaki insanların sağ kurtulacağı ifade edilmişti. Medyaya yansıyan bu olay köyün bir anda turist ile dolup taşmasına neden oldu.

Şirince’de Konaklama, Kalınacak Yerler

Günübirlik bir tatil organizasyonu yapılmasından dolayı birçok kişi konaklamalı tatil yapmamaktadır. Bölgenin popüler olması ile beraber birçok yeni evli çift balayı planlaması yaparken Şirince’yi tercih olarak görmektedir. Konaklama konusunda birçok alternatifin olduğunu, isteyen kişilerin Şirince içerisinde bulunan pansiyonlarda kalabileceklerini, isteyen kişilerin ise Selçuk ya da İzmir içerisinde bulunan otellerde konaklayabileceklerini belirtebiliriz.  Konaklama ücretleri sayıldığı kadar ücretli olduğunu düşünmeyin.

Şirince Konaklama
Şirince Konaklama

Şirince’de Yeme İçme

Şirince’nin yapı itibari ile bir köy statü içerisinde yer almasından dolayı yiyecek tercih seçeneği oldukça fazladır. Önünüze gelen 50 cm uzunluğundaki gözleme sizi gün içerisinde tok tutabilmeye yetmektedir. Sabah kahvaltısında güzel bir Ege kahvaltısı yapabilirsiniz. Dönüşte zeytin almayı unutmayınız.

Şirince’de Kahvaltı

Tarihi yapılarının yanı sıra doğal ürünleriyle gerçek bir Ege köyü olan Şirince’de en keyifli yeme-içme aktivitesi şüphesiz kahvaltıdır. Şirince’ye özgü şirin mekanlarda tamamen doğal ve köye ait ürünlerle güzel bir kahvaltı yapabilir, yöreye özgü hamur işi yiyecekleri tadabilirsiniz.

Şirince Şarabı

Dünya’nın belki de en lezzetli şaraplarını üreten Şirince, uluslararası bir statüye sahip duruma gelmiş durumda. Her yıl sadece şarap almak için birçok kişi turistik gezi düzenlemekte. Köy içerisinde birçok şarap mahzenin yer aldığını görebilir, her birinden tadımlık ürünler deneyerek gezinizi zenginleştirebilirsiniz. Fiyatlar sanıldığı kadar pahalı olmadığını, gezi sonrasında birkaç şişe alarak hediyelik ürünler oluşturabilirsiniz.

Mürver Şerbeti

Mürver şerbeti ya da mürver şurubu, Şirince’ye özgü şifalı bir özüttür. Kara mürver denilen bitkiden elde edilen şurup, özellikle pandemi döneminde Koronavirüs’e karşı alınan tedbirlerden biri olarak gündemimize yeni gelmiş olsa da, bu şurup uzun zamandır Şirince’de hastalıklara iyi gelen şifalı bir içecek olarak satılıyordu.

Kıyamet Kebabı

Şirince’nin bir diğer meşhur yiyeceği olan Kıyamet Kebabı, Şirince’de yer alan farklı mekanlarda yapılmaktadır. Bu kebabı tatmadan Şirince’den ayrılmamanızı tavsiye ediyoruz.

Şirince’de Gezilecek Yerler

Şirince, ilk adımınızı attığınız andan itibaren tüm sokaklarıyla gezilecek bir köydür. Farklı bir görünüme ve ruha sahip olan bu şirin köyde birbirinden farklı gezilecek tarihi ve doğal mekanlar da bulunur. Aşağıda bu mekanlarla ilgili detaylı bilgileri görebilirsiniz.

Nesin Matematik Köyü

Şirince Nesin Matematik Köyü
Şirince Nesin Matematik Köyü

Edebiyatımızın önde gelen isimleri arasında yer alan Aziz Nesin’in Şirince’de oldukça güzel bir mirası bulunmaktadır. Oğlu Ali Nesin tarafından oluşturulan Nesin Matematik Köyü, Şirince merkezden 1 kilometre uzaklıkta bulunur. Burada yaz döneminde çocuklara ücret karşılığında matematik derslerinin verildiğini, güzel organizasyonlara sahip kamplar düzenlendiğini görüyoruz.

Hodri Meydan Kulesi

Şirince Hodri Meydan Kulesi
Şirince Hodri Meydan Kulesi

Zalimin aczini görmek ve göstermek için inşa edildiği belirtilen Hodri Meydan Kulesi, Şirince köyünün tam uç noktasında bulunuyor. Buraya yapılacak bir gezi sırasında oldukça lezzetli bir manzara sizleri karşılıyor.

St. John Kilisesi

Şirince St John Kilisesi
Şirince St John Kilisesi

Köy içerisinde bugüne kadar ayakta kalmayı başaran 2 kiliseden birisi olarak gösterilen St John Kilisesi, köyün tam ortasında yer alıyor. Çok aksiyonlu bir yer olmadığını, sadece tarihi kaynaklara ilginiz varsa ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Şirince Hediyelik Eşya Çarşısı

Bölgeye yapılacak ziyaretler sırasında kesinlikle uğramadan ayrılmamanız gereken yerlerden birisi de Şirince Hediyelik Eşya Çarşısı, bir bölge içerisinde yan yana açılmış dükkanlardan oluşmakta. Burada yerel halkın ürettiği ürünlerden alabilir, bölgeye özgü birçok hediyelik eşya bulunmaktadır.

Şirince Şarap Evleri ve Mahzenleri

Şirince'de Şarap İçmek
Şirince’de Şarap İçmek

Şirince içerisinde bulunan tüm şarap üreticilerinin bulunduğu ortak bir Pazar alanı olduğunu söyleyebiliriz. Burada damak tadınıza uygun yüzlerce çeşit şarap bulabilir, dilediğinizi gönül rahatlığı ile satın alabilirsiniz.

Şirince’de Yapılacak Şeyler

“Şirince’de ne yapılır?” sorusuna aslında pek çok yanıt verilebilir. Bunlardan bazılarını sizin için aşağıda listeledik.

  • Doğallığı bozulmamış köyü seyretmek için tepe bir yerden manzara keyfi yapılır
  • Kilisenin ünlü mahzeninde şarap tadılır, hediyelik şarap alınır.
  • Gezerken yorulduğunuz köşede kumda pişen leziz bir Türk kahvesi içilir.
  • Şifaları saymakla bitmeyen mürver şurubu içilir, satın alınır.
  • Doğal ürünleriyle leziz öğünler Şirince mekanlarında tadılır.
  • Çarşısındaki birbirinden orijinal doğal taşlardan yapılan takılar incelenir.
Şirince'de Ne Yapılır
Şirince’de Ne Yapılır

Şirince’ye Nasıl Gidilir?

Şirince’ye toplu taşıma araçlarını kullanarak ya da şahsi aracınızla ulaşabilirsiniz. İzmir’e 85, Selçuk’a 8 km mesafede bulunan Şirince’ye gitmek için farklı alternatifleri aşağıda görebilirsiniz.

Otobüsle (ESHOT), Dolmuşla Şirince’ye Nasıl Gidilir?

İzmir otogarından her gün Selçuk’a seferler bulunur. Sabah erkenden başlayan seferler akşam saatlerine kadar sürer. Saatleri mevsime göre değişse de genellikle 07:00 – 21:00 arası Selçuk, Şirince yönüne otobüs ve dolmuş bulabilirsiniz.

Aynı şekilde Gaziemir Semt Garajı’ndan da Selçuk, Şirince yönüne vasıta bulabilirsiniz.

Otobüs ve dolmuşlar Şirince’ye kadar gitmez. Selçuk’ta aktarma yaparak 8 km’lik dağ yolunu ilçe dolmuşlarıyla çıkmanız gerekir.

İZBAN İle Şirince’ye Nasıl Gidilir?

İZBAN’ın geçtiğimiz yıllarda açılan ve seferlere başlanan Selçuk istasyonuna her İZBAN istasyonundan ulaşabilirsiniz. Selçuk yönüne bindiğiniz trenden Selçuk merkezde indikten sonra dolmuş kullanarak Şirince’ye ulaşabilirsiniz.

Şirince'ye Nasıl Gidilir
Şirince’ye Nasıl Gidilir

Trenle Şirince’ye Nasıl Gidilir?

Yaklaşık olarak 15 TL’ye Selçuk’tan geçen İzmir trenlerine Alsancak ve Basmane garlarından bilet alabilir ve binebilirsiniz. İZBAN istasyonu açılmadan önce Selçuk için popüler bir ulaşım aracı olan trenin yerini artık İZBAN almış durumdadır.

Şahsi Araçla Şirince’ye Nasıl Gidilir?

Şahsi araç ile ulaşım sağlamak istiyorsanız; İlk olarak İzmir’den yola çıkıp Kuşadası’na gitmeniz gerekmekte. Kuşadası’na çıkarken İzmir tabelalarına doğru yönelmenizi, buradan otobana girerek Selçuk yoluna giriş yapmaları gerekmektedir. Selçuk’tan çıkacağınız yolda 8 kilometrelik bir dağ yolu takip etmeniz gerekmektedir.

Selçuk’tan Şirince’ye Nasıl Gidilir?

Selçuk ve Şirince arasındaki mesafe yaklaşık 8 km’dir. Bu mesafeyi dilerseniz Selçuk’ta taksilerle cüzi bir ücrete rahatça geçebilirsiniz. Ya da toplu taşıma kullanarak Şirince’ye giden dolmuşları kullanabilirsiniz.